Electrical Digital Cluster IN-CAR self diagnostics - Turbo Dodge Forums : Turbo Dodge Forum for Turbo Mopars, Shelbys, Dodge Daytona, Dodge SRT-4, Chrysler PT Cruiser, Omni and more!

FAQ Section Turbo Dodge FAQ section with answers to the questions we've all asked before.

 1Likes
  • 1 Post By yellonoma
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 1 Old 07-29-2019, 08:08 AM Thread Starter
#DriveTastefully

 
yellonoma's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Lower Sackville, NS, Canada
 
My Ride: 89 Daytona Shelby TT
Engine: 2.5 TII
Induct: Turbo
1/4: 0.000

Posts: 3,907
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Digital Cluster IN-CAR self diagnostics

CHRYSLER DIGITAL INSTRUMENT CLUSTER SELF-CHECKS
I found this information somewhere years ago, it is copy and paste and I do not know who the author is, but credit given to them.


On older Chrysler electronic instrument display clusters that have a tachometer, the self-diagnostic sequence is initiated by pressing the TRIP and TRIP RESET buttons simultaneously, turning the ignition on, then releasing the buttons. On those without a tach, press STEP and U.S./MET buttons simultaneously. If nothing happens, the cluster is bad. The odometer should display EIC indicating the cluster is ready to begin the self tests.

To begin the first 5 tests, press the U.S./MET button. All vacuum fluorescent displays should illuminate. If the number 1, 2 or 3 displayed on the speedometer, there is a fault in the speedometer and the cluster needs to be replaced. A fault code 4 indicates a problem in the odometer memory chip (only the chip has to be replaced). When the number 5 appears, the cluster has passed the first five tests.

To sequence through the next 3 tests, you have to press the U.S./MET button each time. The sixth test illuminates all the individual display segments and flashes a 6 when complete. Test 7 lights up all the gauge scales and symbols and flashes a 7 when complete. Test 8 lights up the warning lamps in sequence and flashes an 8 when through. If the cluster passes all 8 tests, then the problem is outside the cluster.

If you have a Chrysler dash where the fuel, temp and oil gauges all read maximum and remain there after the engine has started, check for a loose module connector on the back of the cluster.

If the speedometer and odometer do not work, check the operation of the "distance sensor" (speedometer sending unit) on the transaxle with an ohm meter. Set the scale so that readings of less than one ohm will be shown clearly. Connect the meter to the sensor terminals and turn it. A good sensor should produce eight distinct pulses of 0.5 ohms or less with every revolution. Do not use a test light on the sensor as doing so may damage it.
INSATANSSEAT likes this.
yellonoma is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Turbo Dodge Forums : Turbo Dodge Forum for Turbo Mopars, Shelbys, Dodge Daytona, Dodge SRT-4, Chrysler PT Cruiser, Omni and more! forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome