Turbo Dodge Forums banner

1 - 20 of 22 Posts

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #1
What's up Fellas!

So ive decided to jump back into TDs. I want to make some quality youtube content and really show the world what we are all about.

Now introducing... My new 1985 Omni GLHT! Gold dust with a red interior swap. Mostly stock. 109k miles. Little rust. Shitty paint. And a lot of charm. Hasnt run in 4+ years, but thatll be solved soon.

269833


269832


269831


269830
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #2
So my adventure started with an eBay which was showcased on Barnfinds... Interesting!


Lets see how long that link stays alive.

The weekend after Thanksgiving, my wife and i made a 1900mile, 2 day round trip run from Orlando to Annapolis to pick it up. A total adventure well put of our wheel house.

She was looking a bit worse for wear (the car) but i am still completely infatuated. Since i wanted the first youtube video to capture the dust, dirt, and grime, i didnt wash her until last week. I was pleasantly surprised with what i found under the grime.
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #3
Down to the meat!

The omni is a no start. Supposedly has a 14psi computer, walbro 255, brand new gas tank (5 years?), msd coil/resistor,and battery box in the hatch. Previous owner thought the pump took a poop.

I made the extravagant claims that id have her running in an hour... Cocky since this is TD #4 in my time... Here's the short and sweet:

1)Jumper diagnostic port to get fuel pump, coil and injectors. 53psi at the rail, woot!
2) it must be the HEP! Swap it. No start still
3) Do i gots sparks?? No?? Swap that coil! NAJ probably gagged at that moment... Still no start
4) alright, lets do this.. Get the the Chrysler service manuals and a multimeter. Take so measures. Why are the HEP voltages all over?? 8.31v 7.82v and 7.13v? Who knows!$
5) probe the logic module to find same measures at the module... Start to think its time to diagnose the "no power loss light" condition cuz i need some codes for help. I found that the Power Loss signal at the module has all 12v... So the circuit and lamp is good...i even pulled the connector from the LM and put a ground to the Power Loss signal to find a shining lamp on the dash!!
6) what?
7) The grounds must be bad!! Obvious the LM doesnt have a ground to give the Power Loss light and the ASD alike! Makes sense with the battery relocation!... Each signal ground at the LM has .1ohm to ground....
8)wtf is wrong with this LM?? I pulled the LM out of the car and gave her the nostril test. Yep, she's smoked.... Dammit.

269835

269836
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Hey it's me again.

I got a question about your car, what's the history behind it and what mods do you have in mind for this GLHT?
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #6
I may have one of those IC chips at the house if you give me a model/PN
Hows it going Turismo. Long time no chat. My previous screen name was Goforthz28 but i lost the account when i forgot my login and linked email was bum... Oh well..

I did get a donor board plus i found the original board for the car. Curiously, i has similar burning of the board in the same spot... But no failures yet.

But on to the chip, it was one of the 4289473s about 3" under the blue connector. It seems all boards have a pair so im scabbing off of a tbi board. I did try to find them separately hoping that it was a bin part... Do you have individuals? Where did u get them?

Thank you,
Mark
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #7
Hey it's me again.

I got a question about your car, what's the history behind it and what mods do you have in mind for this GLHT?
Hows it going arthur?

So my immediate build plan:
1) Get running to prove thar motor and sensors are all functional
2) pull motor and drop in some stock T2 rods and pistons with new bearings and oil pump (all is sitting on the shelf so its only work...)
3) swap in the a568 tranny thats been on the floor for 15 years...
4) prove that everything is still running well
5) fab an intercooler
6) swap to Megasquirt MS3 which has been on the shelf for 3 years...
7) build a g-head (shelf) 2-piece intake (shelf) tbi header (shelf) cam (need) garrett gt3071r (need) setup to fulfill my 8v desires
8) finish the 16v hybrid(shelf) with Holset hx35 (shelf)

You see why i needed to go get a car... I needed somewhere to store my parts LOL.

Thanks all,
Mark
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #8
So i got swapped on some better looking pizza wheels. I had a set that are skinned in brand new BFG KDW 2s that i purchase in 2005... I spent as much time cleaning the fossilized tire mounting lube as i did cleaning the wheel. A lil before and after comparison...

269892


After airing up, it turns out the tires are as hard as a rock! Who would have guessed!? Ive handled bowling balls with more spring in them.
 

·
Administrator
Joined
·
10,166 Posts
Hows it going Turismo. Long time no chat. My previous screen name was Goforthz28 but i lost the account when i forgot my login and linked email was bum... Oh well..

I did get a donor board plus i found the original board for the car. Curiously, i has similar burning of the board in the same spot... But no failures yet.

But on to the chip, it was one of the 4289473s about 3" under the blue connector. It seems all boards have a pair so im scabbing off of a tbi board. I did try to find them separately hoping that it was a bin part... Do you have individuals? Where did u get them?

Thank you,
Mark
My dad happened upon a large electronics parts stash from an estate auction, once in a while I run across NOS/NS1 components that are helpful to other people.
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Hows it going arthur?

So my immediate build plan:
1) Get running to prove thar motor and sensors are all functional
2) pull motor and drop in some stock T2 rods and pistons with new bearings and oil pump (all is sitting on the shelf so its only work...)
3) swap in the a568 tranny thats been on the floor for 15 years...
4) prove that everything is still running well
5) fab an intercooler
6) swap to Megasquirt MS3 which has been on the shelf for 3 years...
7) build a g-head (shelf) 2-piece intake (shelf) tbi header (shelf) cam (need) garrett gt3071r (need) setup to fulfill my 8v desires
8) finish the 16v hybrid(shelf) with Holset hx35 (shelf)

You see why i needed to go get a car... I needed somewhere to store my parts LOL.

Thanks all,
Mark
I'm alright, just trying to finish my last semester in college so that I can get to work on my Horizon. Summer is the only time of the year I get to work on stuff with my dad.

Sounds rad dude! Hope it works out for you :) Yeah I feel you man. I look forward to seeing your GLHT done soon.

Sounds like you got a fun project ahead of you. My ride is combining flashy looks, high quality and high fuel economy into one car. My car went from a carb to fuel injection and it runs wayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy better and gets higher fuel economy than it did originally as well as lower emissions.
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Heads up, there is an update on my car.

The L-body steering knuckles on my car that me and my dad got in from the junkyard in Iowa are not right for making a GLH because they are too thin. The K-car bearings that my dad slapped on are right but too wide, it goes in OK but sticks out too far. My dad is looking for K-car bearings from 1985 or older, for now what we have will work until he can find 85 or older K-car bearings.
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #12
I almost got the car running last night....almost.

I slapped the original logic module in and keyed on to find the Power Loss light is working. WIN!
I decided to crank it over and she coughed and stumbled for a few rotations. This was the best she could do. So i pumped the 5year old fuel out and put in 7Gallons of 93.
She still cough only muster a cough and a wheeze....
So i pulled the plugs and brushed them up and cleaned with contact cleaner. I pulled the distributor cap and reset base timing. It was about a 1/2 rotor width too advanced but nothing crazy. Then upon inspecting the plug wires into the cap, they were hardly pushed in deep enough. Fixed that....
She still only coughs and stumbles.
Verify cam timing. no problem there.
Check the plugs again, and 3/4 are wet while 1/2 dry. Okay, bank 1 is pissed....break out the multimeter...everything looks legit...
So i pulled the fuel rail and put the injectors into water bottles to prove fueling... as expected, bank 1 does nothing. Bank 2 looks good.
So i swap 2 more T1 injectors into bank 1... same result....wtf
switch bank 1 to bank 2 for funsies, and low and behold, Bank 1 is now squirting....swap the last 2 T1 injectors i have to find that they are buggered as well.
Bottom line, i own (8) T1 injectors and (6) of them are gummed. I mailed out 5 of them to FuelInjectorClinic today for cleaning and repair.

Almost there.... I have confidence that she will fire this week...

I did try to slap know good T2 injectors in just to start it, but yall probably know that the butt length is longer and they shot right out lol....

Good times.
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #16
Thank you much. I saw that GLHT "mild restoration" thread. What an understatement lol. I hope to produce 70% of what you achieved with the exterior of your car. Im going for 1980s outside and inside with beast under the hood. Updates to come today!
 

·
Registered
Joined
·
95 Posts
Thank you much. I saw that GLHT "mild restoration" thread. What an understatement lol. I hope to produce 70% of what you achieved with the exterior of your car. Im going for 1980s outside and inside with beast under the hood. Updates to come today!
Good luck bro! I'm rooting for you that you get this job done man! You got this!

How have you been bro and how goes the GLHT?
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #18
This weekend was a pivotal moment for the project. She fired up pretty quickly after swapping the freshly cleaned/rebuilt injectors in. Even with all of the vacuum lines taped up where they all yielded to the lightest of pressure from my palm, the car idled pretty smoothly. Thursday night, i backed her into the garage under her own power, which was awesome. Then on Saturday, I actually took her around the neighborhood just out of irresponsible excitement. I discovered that the heater bypass valve has a small leak, otherwise the only other known problem is the vacuums... More to come! Ill try and post one of the vids of her first start.

More to come this week!
 

·
Registered
Joined
·
61 Posts
Discussion Starter #19
Here is the data sheet back from the fuel injector clinic. They really do amazing work. I dont know what they had to do to get the baseline numbers because i got zero flow from two of them on the test bench.
270007
 
1 - 20 of 22 Posts
Top