![IMG_7902[1].JPG IMG_7902[1].JPG](https://www.turbododge.com/d2/attachments/91/91442-3daaf1223c2e0091eb0e91a66e08f785.jpg?auto=webp&fit=bounds&format=pjgp&height=1920&optimize=high&width=1920)
Mój syn i ja niedawno kupiliśmy Dodge Daytona Shelby Z z 1987 roku i podczas jego renowacji oto niektóre z typowych problemów i sposób, w jaki je rozwiązaliśmy, co może pomóc innym. Mogą one mieć zastosowanie do modeli Daytona Shelby Z z lat 1987-1989 i prawdopodobnie innych lat oraz modeli Chrysler/Dodge.
- Uszczelka głowicy silnika - Wszystkie uszczelki głowicy OEM ostatecznie zawodzą w naszych silnikach turbo, obecnie jest wiele wadliwych zamienników uszczelek głowicy, a NOS nie jest dobry, ponieważ traci swoje właściwości adhezyjne. Niektóre nowe, aktualne marki, które znalazłem, to Apex i Felpro wersja 5 (z oznaczeniem R5 na rogu) ze wzmocnionymi narożnikami (patrz inne posty na tej stronie).
- Głośne popychacze zaworów - Silniki te są znane z hałasu w górnej części, zwykle spowodowanego przez popychacze zaworów. Jeśli używasz standardowych popychaczy, ale są one głośne, a reszta góry jest w porządku, podczas gdy wszystko jest rozebrane, możesz chcieć ulepszyć do popychaczy PT, które wymagają podkładek, aby działały. Inni tutaj (dzięki, James, Bill i NAJ) na Turbo Dodge zwrócili mi na to uwagę po roku renowacji, co z perspektywy czasu powinienem był zrobić na początku, kiedy wszystko było rozebrane.
Turbo Dodge PT Lifter and Shim Update - To popularny zestaw modernizacyjny popychaczy i podkładek Dodge i Chrysler 2.2 i 2.5 PT, który jest ulubionym ulepszeniem wydajności w społeczności entuzjastów 8-zaworowych silników turbo Dodge. Oto wideo z wymiany. - Termostat silnika - nasze samochody działają gorąco i najlepiej jest wywiercić otwór 1/16” w położeniu godziny 12 z wielu powodów. Na przykład płynny, ciągły przepływ płynu chłodzącego, mniejsze wstrząsy termiczne na aluminiowej głowicy i uszczelce po otwarciu itp. Specyfikacja Chryslera to termostat 192-195 F. Możesz użyć chłodniejszego termostatu, ale zmniejszasz szczytową wydajność i osiągi naszego silnika turbo, co może powodować inne problemy.
- Korek chłodnicy - na rynku jest wiele nowych, wadliwych korków. AC Delco robi dobry. Możesz wypróbować Gates i Stant, ale sprawdź, czy utrzymuje ciśnienie przed instalacją. Nawet w nowym pudełku z etykietą Stant lub Gates w pudełku z Rock Auto i Amazon znajduje się inny, generyczny korek. Dwa zupełnie nowe, które dostałem, nie uszczelniały się prawidłowo, w jednym brakowało górnej uszczelki, a drugi miał chwiejną górę.
- Wąż ciśnieniowy wspomagania kierownicy - niektóre węże ciśnieniowe z rynku wtórnego są zdeformowane lub wadliwe z końcówką rozszerzającą, która jest zbyt duża i nie jest prawidłowo rozszerzona. Trudno to zobaczyć wizualnie, chyba że zmierzysz to za pomocą narzędzia pomiarowego suwmiarki. Powoduje to, że o-ring rozszerza się tylko nieznacznie i nie pasuje prawidłowo. Mój koniec węża wysokiego ciśnienia był nieprawidłowo wykonany, co rozszerzyło o-ring o 0,5 mm lub 1/32” na końcu rozszerzającym, co rozrywa o-ring podczas wkładania go do nakrętki pompy wspomagania kierownicy. Jeśli dokręcisz go wystarczająco mocno, nastąpi dopasowanie metal-na-metal (omijając o-ring), ale ostatecznie zacznie to przeciekać z powodu wibracji. Lepiej jest przetestować wszystko i zobaczyć, jak pasuje poza samochodem przed instalacją. Sprawdź dwukrotnie, czy dopasowanie węża ciśnieniowego do pompy jest dobre, a o-ring jest nienaruszony, wyjmując go i uważnie patrząc, czy Oring nie jest rozerwany lub przecięty.
- Rozrusznik - Ponieważ rozrusznik znajduje się tuż obok gorącego turbo, z czasem ulega awarii. Podczas gdy masz zdjętą górną część głowicy silnika, łatwiej jest wymienić wszystko, gdy wszystko jest rozebrane. Istnieją dwa rodzaje rozruszników, które pasują do naszych samochodów. Rozrusznik z elektrozaworem NipponDenso jest większy i trwa wiecznie. Rozrusznik z elektrozaworem Bosch jest mniejszy i łatwiejszy w instalacji, jeśli nie zdjąłeś głowicy silnika, ale nie tak trwały. Z każdym rozrusznikiem należy wymienić i zainstalować izolację rozrusznika z folią, która otacza rozrusznik, aby odizolować go od turbo. Nasze samochody pierwotnie to miały.
- Czujnik ciśnienia oleju - wszystkie zawodzą z czasem. Wymiana na Standard Motor Products PS205 wydaje się rozwiązywać problem, odczytując prawidłowe ciśnienie na wewnętrznym wskaźniku ciśnienia na desce rozdzielczej.
- Wtryskiwacze paliwa - Większość wtryskiwaczy OEM Bosch/Mopar zawodzi z czasem na wierzchu wtryskiwacza, powodując wyciek paliwa na górę silnika. DblTrbl ma świetny post zatytułowany „Fuel Injector Warning!” z listą wszystkich dostępnych na rynku wtórnym wtryskiwaczy dostępnych dla naszych wysokociśnieniowych układów wtrysku paliwa, ale większość z nich została wycofana z produkcji. Unikałbym regeneracji lub czyszczenia OEM Bosch/Mopar, ponieważ mają tendencję do wycieków. Jeśli poczujesz zapach paliwa po uruchomieniu, wtryskiwacze przeciekają ze szwu zewnętrznego na górze obudowy wtryskiwacza. Stwierdziłem, że wtryskiwacze STANDARD MOTOR PRODUCTS FJ53 mają lepszą/nowszą konstrukcję i działają dobrze.
- Przednie amortyzatory i zestaw montażowy - Te części stają się rzadkie, dostałem kilka NOS z Rock Auto, które przyszły w zakurzonych, starych, nieotwieranych pudełkach, które były śmieciami. KYB robi nowe, ale nawet te mogą mieć dekadę, w zależności od tego, od kogo je dostaniesz. Znalazłem nowsze na Amazon, które miały tylko 3 lata.
- Uszczelka zgarniacza szyby bocznej - teraz, gdy nasze samochody mają 37 lat, zewnętrzna uszczelka zgarniacza szyby bocznej ulega petryfikacji, rozpada się i musi zostać wymieniona, zanim zacznie rysować szyby boczne. Rock Auto ma wąskie uszczelki FAIRCHILD 11814, które pasują do naszych samochodów. Nie musisz wyjmować szyb. Zdejmując wewnętrzną osłonę drzwi, możesz usunąć śruby zgarniacza. Aby dostać się do śrub, zrobiłem zmodyfikowany śrubokręt krzyżakowy 90 stopni (odciąłem i skróciłem końcówkę krzyżakową i przyspawałem ją do długiego, cienkiego śrubokręta płaskiego, tworząc śrubokręt 90 stopni) osłonę można rozłożyć.
- Uszczelka zewnętrzna szyberdachu - jeśli masz szyberdach (nie T-top), uszczelka zewnętrzna ulega degradacji. Łatwym rozwiązaniem jest wyczyszczenie i ponowne zainstalowanie uszczelki gumowej w kształcie litery D o grubości 10 mm z klejem 3M do zewnętrznej uszczelki szyberdachu. Uszczelka OEM nie jest już dostępna, a specjalistyczne strony internetowe z częściami samochodowymi pobierają dużo opłat. Na Amazon dostępna jest tania uszczelka za 10 USD, która działa dobrze i wygląda jak OE. Zobacz mój osobny post na ten temat tutaj.
- Rdza przednich nadkoli i wyciek wody - Nasze Daytony mają słaby punkt w nadkolach przednich paneli ćwiartkowych. Plastikowa obudowa ma około cala wąsko za przednimi kołami i nie styka się z metalowym nadkolem za przednią oponą. Zatem cała wilgoć, sól i zanieczyszczenia, które są wyrzucane, zostają uwięzione w klinie, gdzie nadkole i panel ćwiartkowy się stykają. Ostatecznie rdzewieją. W moim samochodzie nawet oryginalny szew był słabo skonstruowany, ponieważ znajdowało się tam dwucalowe oryginalne uszczelnienie, które zakrywało 35-letni nierówny spaw. Prowadzi to do rdzy i ostatecznie wnikania wody za nadkolem i na wnętrze oraz podłogi z przodu i po stronie pasażera samochodu. Jeśli chcesz suche wnętrze, należy to wyczyścić, uszczelnić, ewentualnie spawać nową blachą.
- Przednia studzienka przedniej szyby (pod osłoną) wycieki po stronie kierowcy i pasażera - Jak w każdym starym samochodzie, szwy spawalnicze nadwozia ulegają degradacji i zwykle występuje wyciek w obu rogach studzienki przedniej szyby (pod osłoną w komorze silnika). Najłatwiej jest naprawić, gdy maska jest zdjęta, a osłona usunięta. Czyszcząc i uszczelniając te szwy, samochód znów jest wodoszczelny. Użyłem sprayu Flex-Seal, który wytrzymał bardzo gorące lato i zimną zimę, jak dotąd.
- Wymiana koła zębatego licznika kilometrów - Jeśli jesteś taki jak ja, zawsze resetuję licznik kilometrów, aby obliczyć przebieg paliwa. Naciśnięcie przycisku resetowania licznika kilometrów podczas ruchu samochodu to duży błąd w naszych Daytonach. Koła zębate licznika kilometrów ulegają degradacji z czasem, a naciśnięcie przycisku resetowania licznika przebiegu powoduje uszkodzenie koła zębatego. W prędkościomierzu/liczniku kilometrów znajdują się dwa koła zębate, bardzo małe koło zębate z 20 zębami i większe koło zębate w rozmiarze dziesięciocentówki z 16 zębami. Oba muszą zostać wymienione. Mniejsze koło zębate było uszkodzone, brakowało 2 zębów w moim i to uniemożliwiło jego działanie, pod było w porządku. OdometerGears.com ma koła zębate i przydatny film instruktażowy, jak je rozłożyć. Ostrzegam, jeśli masz model z 1987 roku, podczas zdejmowania płytki drukowanej, aby dostać się do kół zębatych, silnik krokowy na płytce drukowanej nie jest przyklejony do płytki, jak w innych latach, a jeśli odpadnie, prawie niemożliwe jest ponowne jego przymocowanie. Zrobiłem post o tym, jak naprawić licznik kilometrów tutaj. Pamiętaj, aby już nigdy nie dotykać przycisku resetowania licznika przebiegu, przynajmniej nie podczas ruchu samochodu.
- Dodawanie zdalnego dostępu bezkluczykowego - Jeśli Twoje dziecko interesuje się elektroniką tak jak moje... Chciał bezkluczykowy dostęp z pilotem, ponieważ nasze samochody nie były w niego wyposażone. Jest to łatwe do zainstalowania, kupując zestaw zdalnego zamka drzwi DEI/Avital # 2101, ponieważ jest on wyposażony w wbudowane przekaźniki, które działają w naszym systemie blokady drzwi z odwróconą polaryzacją. Możesz dostać dowolne inne piloty, ale musisz również wbudować przekaźniki. Opublikowałem blog instalacyjny tutaj
- Naprawa modułu reflektorów wysuwanych (1987-89 Daytona) – Darmowa naprawa - Wszyscy właściciele Daytony będą ostatecznie mieli problem z wysuwanymi reflektorami, które nie podnoszą się i nie opadają. Problem polega na tym, że moduł/przekaźnik reflektorów znajduje się na górze deski rozdzielczej, gdzie się nagrzewa i piecze na słońcu. Lutowanie do przekaźników z czasem ulega uszkodzeniu. Naprawa polega zasadniczo na ponownym przylutowaniu 8 punktów lutowniczych, aby ponownie zadziałało. Łatwo jest się do niego dostać, ostrożnie zdejmując górę deski rozdzielczej, aby nie uszkodzić żadnego z zatrzasków. Użyłem drewnianego patyczka do lodów, aby ostrożnie wsunąć i podnieść deskę rozdzielczą. Jest to powszechny problem, a inni tutaj na tej stronie internetowej mają 3-częściowy blog z instrukcjami, do którego dodałem tutaj.
- Radio Chrysler „Ultimate Sound System” - ostatnim projektem naprawczym jest naprawa oryginalnego radia Chrysler. Radio i wyświetlacz czasami działają, ale częściej nie działają, gdy pogoda staje się chłodniejsza. Kiedy działa, kaseta działa, a radio brzmi świetnie. Najwyraźniej mój Shelby z 1987 roku ma ten o nazwie Chrysler „Ultimate Sound System”, poprzednik Infinity, zbudowany przez Mitsubishi. Lepszy dźwięk niż Infinity I lub II, mniej więcej taki sam jak radio Infinity Gold, wypróbowałem je wszystkie w moim samochodzie. Wyświetlacz i tuner FM mojego radia włączają się i wyłączają w zależności od temperatury na zewnątrz. Istnieje poprawka na Allpar.com dla tego radia i innych radiów Infinity, polegająca na rozebraniu go i ponownym przylutowaniu wszystkich połączeń, ale zajmie to tygodnie. Większość radiów Chryslera, które oglądałem od lat 80. do 2000., ma problemy, zwykle uszkodzony mechanizm kasety i stare/złe połączenia lutowane dla tunera FM i wyświetlacza. Aktualizacja: zrezygnowałem z naprawy oryginalnego radia i po prostu kupiłem nowe radio z 10-pasmowym korektorem/CD/BT, które było tańsze niż większość używanych radiów OEM, które i tak ostatecznie zawodzą.
- Zregenerowane przednie zaciski hamulcowe, podkładki miedziane są za cienkie i mogą przeciekać. Zapomniałem dodać tego, ponieważ zrobiłem to dawno temu. Zamówiłem zregenerowane przednie zaciski hamulcowe Centric i były bardzo dobre..., początkowo. Kiedy mogłem jeździć samochodem po odbudowie silnika, hamulce przeciekały. Widziałem, że przeciekało na połączeniu przewodu hamulcowego zacisku. Wszystko było nowe, więc dokręciłem i wyciek się pogorszył. Na szczęście zachowałem stare zaciski i podkładki. Kiedy porównałem stare i nowe, nowe podkładki miedziane były cienkie jak papier, a stare podkładki miedziane były prawie tak grube jak grosz. Ponieważ powierzchnia przylegania zregenerowanych zacisków hamulcowych nie była gładka na połączeniu przewodu hamulcowego, cienka podkładka nie mogła pomieścić nierównej powierzchni i przeciekała. Założenie oryginalnej grubej 37-letniej podkładki miedzianej zadziałało i zatrzymało wyciek. Lub upewnij się, że powierzchnia zacisku przy połączeniu przewodu hamulcowego jest gładka przed założeniem nowego przewodu hamulcowego.
Aktualizacja 2/4/24:
Bardzo SMUTNY dzień, zakończyliśmy projekt renowacji samochodu Shelby Z i teraz jeździmy nim codziennie. Dzięki wszystkim członkom Turbo Dodge za całą pomoc. Nie dalibyśmy rady bez waszej pomocy i rad.